Return to site

Transgender atleten mogen deelnemen aan Olympische Spelen in Rio

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft aangekondigd dat transgender atleten zullen mogen deelnemen aan de Olympische Spelen. Daarbij zullen heel weinig beperkingen gelden, zo luidt het. Dat kadert in de nieuwe richtlijnen die het IOC aannam.

Dokters van het IOC kondigden gisteren aan dat transmannen (als meisje geboren, red.) "zonder beperking" zullen kunnen deelnemen, terwijl transvrouwen (als jongen geboren, red.) slechts een jaar hormoonvervangingstherapie zullen moeten ondergaan. 

Geslachtsoperatie niet meer vereist
De richtlijn die sinds 2003 in voege was, stelde dat atleten een volledige geslachtsoperatie moesten ondergaan hebben en bovendien twee jaar hormonentherapie moesten volgen.

"Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat transatleten niet worden uitgesloten van deelname aan sportcompetities", zo staat in een document van een vergadering van het IOC uit november dat gisteren openbaar werd gemaakt. 

Primeur
Er heeft nog nooit een openlijke transgender atleet deelgenomen aan de Olympische Spelen. Outsports.com, het online magazine voor LGBT's in de sport, stelt dat de Amerikaanse triatleet Chris Mosier de eerste transgender in de Olympische Spelen kan worden.

 

Chris Mosier is een Amerikaanse transgender verdediger, triatleet , en luidspreker. Mosier is een transgender man.

In 2015 verdiende Mosier een plek op de Team USA sprint duathlon herenteam voor het WK 2016, waardoor hij de eerste bekende uit trans atleet aan een Amerikaanse nationale team dat zijn genderidentiteit geëvenaard, in plaats van het geslacht hem toegewezen bij de geboorte aan te sluiten.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly